PROF. DR. ASIM CENANİ (1931-2020)
24 Mayıs 1931’de Gaziantep’te doğan Prof. Dr. Asım CENANİ orta ve lise öğrenimini 1950 yılında Galatasaray Lisesi’nde tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yükseköğrenim gördü. Almanya’da Johan Gutenberg Üniversitesi’nde Pediatri İhtisası yaptıktan sonra askerlik görevi süresince, 1963-65 seneleri arasında Haydarpaşa Askeri Hastanesi’nde Çocuk Kliniği bölümünde çalıştı. 1966-69 yıllarında insan genetiği üzerine ihtisas yaptıktan sonra, 1970 de pediatri doçentlik sınavını verdi. 1971’de eylemli doçent, 1976’da eylemli profesör oldu. Bir sene kadar Hamburg Şehir Hastanesi Çocuk Kliniği Şef Muavinliği yaptıktan sonra 1969’da Cerrahpaşa Tıp Fak. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümüne geçti. Sitogenetik Laboratuarı kurucu ve yöneticiliği, genetik seksiyonu kurucu ve yöneticiliği, Genetik ve Teratoloji Bilim Dalı kurucu ve yöneticiliği, Sosyal Pediatri Bilim Dalı başkanlığı gibi görevleri 1969-1974 yılları arasında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde üstlendikten sonra, Edirne Tıp Fakültesi kurucu üyeliği ve Biyolojik ve Fizyolojik Bilimler Anabilim Dalı başkanlığı ve Genetik Kürsü başkanlığı yaptı. 1980-98 arasında yine Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde Sağlık Meslek Lisesi Müdürlüğü ve Tıbbi Biyolojik Bilimler Bölümü kurucu ve başkanlığını yaptı. Genetik ve Teratoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi kurucu ve müdürlüğü görevinden sonra, Onkoloji Enstitüsü Tümör Genetiği Bilim Dalı Başkanlığı görevini üstlendi. 1995-98 senelerinde İ.Ü. Deneysel Tıbbi Araştırmalar Enstitüsü ve Genetik Anabilim Dalı Başkanlığı’nda görevini sürdürdü.

“Cenani-Lenz Sindaktilisi (Cenani Syndactilism)’ kavramıyla dünya bilim edebiyatı tarihine adını yazdıran Profesör Cenani, 1998 tarihinde emekliye ayrıldı.
Prof. Dr. Asım CENANİ 20 Kasım 2020 tarihinde İstanbul’da vefat etmiştir.

PROF. DR. ASIM CENANİ GENÇ ARAŞTIRMACI ÖDÜLÜ
Tıbbi Biyoloji ve Genetik Kongrelerinde “Prof. Dr. Asım CENANİ Genç Araştırmacı Ödülü” ile Tıbbi Biyoloji ve Genetik alanında genç araştırmacıları tanımak, camiamızla tanışmaları için bir platform yaratmak ve onları yüreklendirmek istiyoruz.
Tüm genç meslektaşlarımızı başvuruya davet ederken, değerli hocalarımızın, başvurular için genç araştırmacıları cesaretlendirmelerini ve bu uygulamaya destek vermelerini diliyoruz.

Bu ödül doçent veya profesör unvanını henüz almamış genç araştırmacılara yöneliktir.
Yurt dışında veya ülkemizde doktora sonrası araştırmacı/öğretim elemanı olarak çalışmakta olan kişilere verilecektir.
Kriterlere uygun olarak hazırlanacak başvurular bir jüri tarafından değerlendirilecek ve seçilen araştırmalar kongrenin Genç Araştırmacı Oturumunda sunulacaktır.
Sunum yapılmasına karar verilen araştırmacılar arasından ödüle layık olanlar kongre esnasında seçilerek ödülleri taktim edilecektir.
Sunum yapmak için seçilen “Genç Araştırmacılar” kongre kitabında kısa özgeçmişleri ile tanıtılacaklardır.

Prof. Dr. Asım CENANİ Genç Araştırmacı Ödülü’ne aday olacak araştırmalarda sağlanması gereken başvuru koşulları:

  1. Başvuran araştırmacının kongre tarihinden önceki 1 yıl içerisinde “Tıbbi Biyoloji ve Genetik Derneği” üyesi olması ve kongre yılı dahil aidat borcunun olmaması,
  2. Başvuru tarihinde 40 yaşını geçmemiş olmak,
  3. Sunum konusu ile ilgili SCI kapsamında bir dergide yayınlanmış veya yayına kabul edilmiş ( kabul belgesi eklenmelidir), en az birinde birinci isim olmak üzere doktora sonrası en az 2 makalede yazar olmak,
  4. Prof. Dr. Asım Cenani Genç Araştırmacı Ödülü’ne aday olarak uygun görülen konuşmacıların Tıbbi Biyoloji ve Genetik kongresindeki özel oturumda sunum yapması,
  5. Başvuru için “Genç Araştırmacı Başvuru Dilekçesi” ile birlikte kongre katılım ücretinin banka dekontunun kongre e-posta adresine gönderilmesi gerekmektedir.
    Başvuru için son tarih kongre web sayfasında ilan edilecektir.